Uit eten gaan in een restaurant

Gepost op: 7 december 2017

Een veel voorkomende manier op uit te gaan, is gezellig met meerdere personen naar een restaurant te gaan. Je kan dan van goed eten genieten, zonder dat je thuis allerlei kunsten hoeft uit te halen om een lekker diner op tafel te zetten. En toch ben je samen met familie of vrienden, om samen een gezellige tijd samen te hebben. 

De geschiedenis van het restaurant

Van oudsher bestonden in de steden herbergen. Een herberg verschafte eten en onderdak. Dit was ook het voornaamste, omdat reizen toen een tijdrovende gebeurtenis was. Overnachten was belangrijker dan het voedsel wat men voorgeschoteld kreeg, want men moest uitrusten van de reis. De bezoeker van een herberg kreeg dan als diner gewoon wat de herbergier voorradig had. In 1765 opende de Franse kok A. Boullanger in Parijs een eethuis, waar hij soepen aanbood. Uit deze soepen kon een klant dan de keuze maken. Deze soepen kregen de bijnaam 'soup restaurante'. Dit woord is afgeleidt van het woord 'restaurer' en kan je naar het Nederlands vertalen als herstellen. Dit was ook de bedoeling met deze soepen. Het waren krachtige soepen, waar je van opknapte. De de dan volgende decennia, zou het restaurant zich ontwikkelen, zoals wij die nu kennen. Niet meer gericht op een noodzakelijke overnachting met diner, maar een bezoek aan een restaurant om ook echt van het eten te genieten, als een sociale gebeurtenis. In de 19e eeuw verschenen restaurants vooral op stations, bedoeld voor reizigers, maar al snel verschenen er ook in binnensteden restaurants.

Soorten restaurants

Er zijn talloze verschillende soorten restaurants. Na eerder genoemde stationsrestauraties, verschenen er snel restaurants waar men gerechten uit een specifiek land kon eten. Zoals bijvoorbeeld Chinees, Italiaans, Spaans, Grieks en Turks. De meeste van deze restaurants waren zaken van immigranten, die uit de betreffende landen kwamen. Zo kon men voor het eerst de eetcultuur uit een bepaald land proeven, zonder er ooit geweest te zijn. Hoewel het voedsel niet meer authentiek Chinees is en aanpast aan de Nederlandse smaak, behoren Chinese restaurants nog steeds tot de populairste van Nederland. Kenmerk is vooral, dat men veel krijgt en dat je het ook kan afhalen. In de laatste decennia, zijn er ook veel andere Aziatische restaurants bijgekomen. Ook heel populair zijn de zogenaamde ketenrestaurants. Van der Valk is een voorbeeld van een dergelijk restaurant, kenmerkend door het 'onbeperkt eten voor een bepaald bedrag' concept. Dan zijn er ook nog de fastfood restaurants, overgewaaid uit de Verenigde Staten. Voedsel bestaat vaak standaard uit een hamburger en men kan kiezen, of men dit in het restaurant wil eten, of wil meenemen.

Voor meer informatie spreek met Restaurant de Kamer.

Delen  

Archief


Recente artikelen


Categorie├źn